top of page
Search
  • Clementine Day Spa

Akne i Voksen Alder

Updated: Apr 5, 2020

Kan man virkelig ha akne og rynker samtidig? Mange tror akne er noe som hører tenårene til, men faktum er at akne også rammer voksne.

Stress og hormoner pekes ut som noen av faktorene som spiller inn. Men mange opplever stress, og hormonenes påvirkning er en komplisert historie.Samtidig dukker aldringstegnene opp før eller senere. Det kan være vanskelig å vite i hvilken ende man skal begynne for å bli kvitt problemet. Men med tålmodighet od riktig hjelp kan det gå!


EN VANLIG TILSTAND


Det finnes ulike statistik på hvor vanlig voksenakne (acne tarde) er. Iblant sies det at ca. fem til ti kvinner mellom 20 og 40 har voksenakne. Ifølge Amerikan Academy of Dermatology har ca. 54% av kvinner over 25 tilstanden. Menn kan også rammes, men akne i voksen alder er likevel vanligst blant kvinner. Med en stor andel rammede, snakkes det forholdsvis lite om emnet. Fokus for denne målgruppen er ofte aldringstegn, pigmentforandringer, fuktighet og glød. Mange med voksenakne kjemper dermed i stillhet med problemet og forsøker å dekke og skjule det med sminke, noe som dessverre i verste fall kan gjøre problemene verre.


KJENNETEGN


Voksenakne kan ramme uavhengig av om man har hatt akne i tenårene eller ikke. Mens tenåringsakne vanligvis viser seg på kinn, nese og panne, er voksenakne typisk lokalisert rundt munnen, haken, langs kjaken og ned på halsen. Det kan også være mer «underliggende» i form av innkapslede komedoner/hudormer (små hvit nupper) og papler (ømme kviser under huden). Samtidig kan den voksne huden være mer tørr, sensitiv og ømfintlig, noe som gjør problemet vanskeligere å behandle. Alle voksne som har trosset rådene å klemt på en kvise (noe man ikke skal gjøre), vet at huden leges langsommere og at det lettere oppstår varige arr. Voksenakne er mer gjenstridig enn tenåringsakne.


ÅRSAKER


Akne skjldes et komplekst samspill mellom ulike faktorer. Ikke minst spiller genetisk faktorer en rolle. Det finnes fire hovedfaktorer som samvirker ved dannelsen av akne: økt talgproduksjon, økt keratinisering (ansamling av hudceller) som kan tette utløpet til talgkjertlene og hårsekkene, forekomst av hudbakterien Propionibacterium acnes og betennelse. Mulig bakenforliggende medvirkende faktorer er:


  • Svinging/ubalanse i hormonnivåer: ved menstruasjon, under graviditet, i overgangsalder, ved bruk av visse p-piller eller ved PCOS (polycystisk ovariesyndrom) kan forekomsten av akne øke.

  • Legemidler: akne kan forverres av enkelt legemidler.

  • Stress: mye taler for at det er en sammenheng mellom stress og akne. Ved stress produseres flere androgener som stimulerer talg produksjonen.

  • Sminke og hudpleieprodukter: kan ha en tilstoppende effekt.

  • Medisinsk faktorer: for eksempel kan klemming av kviser forverre problemet.

  • Kosthold: det er delte meninger om hvorvidt kostholdet har betydning for forekomsten av akne. Det mangler vitenskapelig bevis for at bestemt mat øker risikoen for akne, men sammenhengen mellom akne og kosthold med høy glykemisk indeks og melkprodukter er mye diskutert.

  • Udiagnostisert sykdom: i visse tilfeller kan akne være et tgn på underliggende sykdom.


BEHANDLING MED HUDPLEIE


Akne er svært individuelt. Akkurat som noen får akne ved hormonpåvirkning og andre ikke, reagerer ulike mennesker ulikt på behandlinger mot akne. For å spare tid og penger kan det være smart å få en konsultasjon hos en hudterapeut som første trinn på veien. Både tenåringsakne og voksenakne kan mange ganger forbedres med profesjonell hudpleie og skreddersydde ansiktsbehandlinger. (alvorlig akne henvises direkte til hudlege.)


Produkter og behandlinger med eksfolierende og talgregulerende effekt minimerer tilstopninger. AHA-syrer (Spesielt mandelsyrer), salisilsyre og retinol er ingredienser du bør se etter. Samtidig er det viktig å unngå å tørke ut huden. Særlig ved voksen akne er hudens fuktighetsnivå ofte redusert. Det er derfor om å gjøre å hele tiden tilføre fukt og unngå fete sammensetninger. Produkter som er testet og merket som «ikke- komedogene» har mindre risiko for å forårsake flere kviser. Det er også viktig å velge sminkeprodukter som ikke tetter porene, men i stedet pleier huden.


Regelmessig AHA-peeling hos en hudpleieekspert anbefales hver tredje til sjette uke. En stor fordel med AHA-syrer og retinol er at de også har dokumentert positive effekt på aldringstegn og hudtone. Selv om man har voksenakne, skal man ikke være nødt til å velge bort produkter som minimerer aldringstegn og forbedre hud generelt.


AKNE OG SOL


Mange opplever at sol har en positiv effekt, men husker at en eventuell forbedring er kortvarig, og at det er viktig å beskytte seg mot solens skadelige virkninger. Iblant unngår personer med akne solkrem helt av frykt for at problemet skal forverres, men det finnes gode solkremer som er utviklet for å ikke tette porene.


En hudterrapeut kan gi råd. Ved såkalt mallorkaakne (acne aestivalis) kan det være greit å vite at tilstanden er en reaksjon på sollys, varme og enkelte ingredienser i hudpleie- og solprodukter, og at den går overav seg selv om man holder seg unna solen.


OMLEGGING AV KOSTHOLDET


Selv om kostholdets betydning for akne ikke er kartlagt, kan det være lurt å være oppmerksom på individuelle årsakssammenhenger. Noen rapporter om forbedring etter at de har sluttet med melkeprodukter, og en del opplever at de blir bedre uten karbohydrater/sukker. Andre har merket positive resultater etter at de har sluttet med gluten. Tilskudd i form av vitamin B5 sies ha en positiv effekt for noen.


MEDISINSK BEHANDLING


Hvis profesjonell (og eventuell kostholdsomlegging) ike hjelper tilstrekkelig, anbefales et besøk hos en hudlege. Hudlegen kan ved behov anbefale både reseptfrie og reseptbelagte preparater. Disse kan enten være kremer til utvortes lokal behandling (f.eks. benzoylperoxid, azelainsyre, klindamycin, tretinoin) eller oral medisin som f.eks. antibiotika som reduserer bakterietilveksten, p-piller som endre hormonbalansen, eller A-vitaminsyrer (isotretinoin) som blant annet reduserer talgproduksjonen.


Uavhengig av medisiner er det alltid veldig viktig å fortsette med en god hudpleierutine. En del legemidler mot akne har en uttørrende effekt, og da er gode hudpleieprodukter ekstra viktig for å opprettholde en god fuktighetsbalanse og en sterk hudbarriere.


LYSEBEHANDLING


Med økende antibiotikaresistens og uønskede bivirkninger av visse legemidler pågår det en stadig søken etter alternative behandlingsformer. Lysbehandling med rødt eller blått lys, LED-lys og ipl/laser er noen av alternativene som tilbys. Det er likevel ikke tilstrekkelig vitenskapelig dokumentert at disse metodene har ønsket effekt.


Til tross for at vi fortsatt ikke helt vet hvorfor noen voksne rammes av akne og andre ikke, finnes det hjelp å få. Hudterapeuter har bred erfaring, og med avansert hudpleie kan man komme langt. Ved behov hjelper en hudlege videre. Det gjeld bare å huske at en del av de aller viktigste ingrediensen men trenger, er tålmodighet.For hudpleie behandlinger les mer på: https://www.clementine.no/hudpleie

85 views0 comments

コメント


bottom of page