top of page
Search
  • Clementine Day Spa

Ta vare på huden etter sol og sommer

Updated: Apr 5, 2020

I løpet av sommeren har vi både solt oss og badet, utsatt huden for UV-stråler, saltvann og vind. Men nå tar hverdagen oss igjen, og vi må være ekstra nøye med hudpleierutinen.

Den gylne hudtonen som vi får etter å ha vært ut i solen, gjør at huden ser fin og frisk ut, med litt ekstra glød og en herlig farge. Men på dypet kan det finnes skader som man ikke alltid tenker på.
Samtidig er det også mange andre faktorer som kan spille inn om sommeren: Man lever kanskje mindre sunt, unner seg litt ekstra sukker, og drikker mer alkohol enn man pleier. Det er også vanlig at man er mindre nøye med å følge sin daglige hudpleierutine når man nyter late stranddager og sene kvelder. Vi bruker dessuten solkremer som kan gjøre at huden føles fetere og at flere urenheter kommer til syne som følge av tilstopninger, mens huden egentlig kan være tørr og fuktfattig.

Nedbrytende Prosesser


At hudens aldring fremskyndes av sol og ulike miljøfaktorer er velkjent. Det antas at ca.80% av hudens aldring forårsakes av sol og andre livsstilsfaktorer. UV-Stråler fører til en økt mengde frie radikaler, nedbrytende enzymer samt emner som påvirke hudens celler og vev negativt. De elastiske fibrene brytes ned, og kollagenet blir dårligere, noe som igjen gjør huden mindre fast, spenstig og fyldig. Flere rynker kommer frem, og huden kan bli mer læraktig og få en endret eller ujevn hudtone. UV-Stråling kan også være årsaken til utvidede blodkar som blir mer synlige, såkalte telangiekstasier.


De frie radikalenes fremskyndende effekt på en rekke ulike aldringsprosesser i kroppen og huden har fått stor oppmerksomhet og er et viktig tema for hudpleien i dag. En mindre kjent nedbrytende prosess i huden som begynner å få mer og mer oppmerksomhet, er glykering. Glykering er en kontinuerlig pågående reaksjon mellom sukker og aminosyrer som finnes i kroppen, f.eks. i kollagenet. Reaksjonen fører til at det dannes Advanced Glycation End products (AGE), som bryter ned kollagen og bidrar til at det dannes rynker og at huden får en trist/gulblek farge.

Kostholdets Betydning


Ikke bare UV-stråler, men også kostholdet kan ha betydning for huden. I dag snakkes det om at for mye sukker og raske karbohydrater påvirker huden negativt. Et dårlig sammensatt kosthold kan føre til mangel på næringsstoffer i cellene, og man antar at store mengder raske karbohydrater kan føre til overdrevet glykering. Om sommeren unner mange seg det lille ekstra av mat og drikke. Kombinert med soling kan det medføre en ekstra belastning på kroppens celler.

Ujevn Hudtone


Etter en sommer med soleksponering er det også mange som går en flekkete høst i møte. Den mest utbredte årsaken til pigmentflekker er soleksponering. Huden har et innebygd forsvar mot solens skadelig virkninger i form av fargepigmentceller, melanocytter. Men intensive og langvarig soling kan føre til overdrevet og flekkvis produksjon av pigment.

Reparere, styrke og tilføre fukt


Etter sommeren er det viktig å reparere huden, fjerne døde hudceller, tilføre fukt og styrke huden samt ta tak i eventuelle spesifikke problemer som for eksempel pigmentering. Hudpleieren kan hjelpe man å forberede huden på høsten. Ofte bruker man lettere kremer i sommersesong, og når høsten kommer, har huden et annet behov. Huden blir i større grad utsatt for temperaturpåkjenninger – det er varmt inne og luften er tørr, mens det er kaldt og mer vind ute. Kulden gjør ofte huden mer fuktfattig og kan gi permanent sensitivitet samt cuproser. Det er viktig å beskytte huden mot dette, på lik linje som vi beskytter oss mot solen med solfaktor. En fin huskeregel er at når sommerklærne pakkes bort, skal også hudpleieproduktene byttes ut med noen som er mer fuktgivende og reparerende enn det man har brukt om sommeren.


Fruktsyrer, C-vitamin og retinol er ingredienser som gir en ekstra boost til huden etter sommeren. Har man ikke disse ingrediensene i sin daglige hudpleie fra før, så er det et godt tidspunkt å begynne nå. AHA/PHA (fruktsyrer) eksfolierer huden, tilføre fukt og har en oppbyggende og oppstrammende effekt. C- vitamin stimulerer kollagenproduksjonen, stabiliserer melaninproduksjonen og gir huden mer glød. Retinol (A-Vitamin) er med på å gjøre huden fyldigere og fine linjer og rynker mindre synlige. I tillegg reduserer den ingrediensen solskader og bidrar til produksjonen av nye celler.


Antioksidanter i hudpleie er også viktig da de nøytralisere frie radikaler og minimerer oksidative skader i huden. Vitamin E, vitamin C, ekstrakt fra grønn te, en del fruktsyrer og druekjerneekstrakter er eksempler på effektive antioksidanter. Det beste er en kombinasjon av flere antioksidanter. «Glykering-hemmere» - stoffer som forstyrrer nedbrytning av kollagen – er det siste tilskuddet innen hudpleie. Den nye generasjonen fruktsyrer, PHA, reduserer glykering og kan bevare hudens naturlige kollagen og også redusere trist/gulblek hudfarge ved bruk over tid.

Behandling på Salong


Regelmessig behandling på salong er et godt supplement til den reparerende og styrkende egenpleien. Etter sommeren har huden godt av en ordentlig dyprens, eksfoliering og påfylling av fuktgivende og gjenoppbyggende ingredienser. En profesjonell og skreddersydd behandling på hudpleiesalong er alfa og omega for å gi «nyt liv» til huden. Man forlenger effekten av behandlingen ved å være flink til å peele huden hjemme en gang pr. uke, bruke en oppstrammende of fuktgivende maske i hele ansikt, samt en tilpasset maske i øyepartiet 1-2 ganger i uken. Sammen med et komplett hudpleieprogram.

Gode Hudpleierutiner Hele Året


Vi bør være flink til å følge gode hudpleierutiner hele året, men med justering for hudens behov ved ulike årstider. Ved å gjennomføre all trinn i hudpleierutinen vil man få en friskere hud med mer glød, mindre tørrhet, færre linjer og rynker, mindre pigmentering og et generelt bedre resultat av produktene.


Hudterapeuten vil tilpasse hudpleieprogram gjennom året. Det kan være behov for lettere og mer talgregulerende produkter om sommeren, kanskje også noe mattende. Solfaktor hele året er naturligvis en viktig del av vår hudpleierutine for å beskytte huden mot UV-stråler, men om sommeren skal solfaktoren som regel økes. Om høsten og vinteren skal vi være ekstra flink til å styrke huden og tilføre mye fukt, kanskje også en fetere beskyttende krem.


106 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page