top of page
Search
  • Clementine Day Spa

Solen - Beskytt og Pass på Huden

Til tross for at alle vet at soling kan føre til hudkreft, har ikke solvanene våre forandret seg særlig mye. Solbrun hud er fortsatt skjønnhetsidealet. Mange oppholder seg lenge i sterk sol og beskytter seg for lite.An raport fra svenske strålemyndigheten viser at svensker har en tendens til å sole seg mer enn hva man gjør i mange andre land, og det er stor grunn til å tro at det gjelder nordboere generelt. Vi oppsøker solen så fort anledning byr seg, og mange reiser til utlandet på solferie året rundt og utsetter den bleke huden for sterk sol.


Intensive soling gjør at huden eldes tidlig, og UV-stråling foråsaker flere skader i huden som kan føre til hudkreft. Antall tilfeller hudkreft øker stadig, og føflekkreft (malignt melanom) er en av de vanligste keftfomene i dag.


Omgå Solen Med Fornuft


Ekspertene er enig om at vi må endre solvanene våre, slik at vi unngår de sterkeste strålene og begrenser den totale mengden soltimer. Australia nevnes ofte som et foregangsland - de har i ca. 30år jobbet aktivt med forebygging og har klart å snu trenden med antall tillfeller hudkreft. Det er det nå en selvfølge å unngå aktiv soling, holde seg unna solen midt på dagen, søke skygge, bruk dekkende klær og hatt. I danmark har kreftforeningen satset på forebygging ved å samarbeid med reisebyråer og gjennom kampanjer med særskilt fokus på barn og unge. Det er viktig å etablere gode solvaner tidlig, men det er aldri for seint å begynne å beskytte seg.


Hudkreft er Ikke Bare Førflekkreft


Basalcellekreft (basaliom)

En vanlig form for kreft som skyldes at man har vært mye i solen. Viser seg i form av en knute, rødhet eller et sår som ikke leges. Risikoen for å utvikle basaliom øker med alderen. Den fortsetter å vokse om det ikke behandles, men sprer seg sjelden til resten av kroppen. Nesten alle som behandles, blir kvitt sykdommen.


Aktinisk Keratose

Hudforandring i form av en rød eller rødbrun flekk med utydelig kant og ru overflate. Forekommer ofte hos middelaldrene og eldre personer og på deler av kroppen som er utsatt for mye sol. Er som oftest ufarlig, men kan utvikle seg til plateepitelkreft. Behandling anbefales.


Plateepitelkreft

Den nest vanligste formen for hudkreft. Oppstår på områder som er utsatt for mye sol, typisk i ansikt og hodebunnen. Viser seg som en forhøyning i huden og flassete hud som kan være rød og utvikle seg til et sår. Kan bekjempes med behandling.


Føflekkreft (malignt melanom)

Den mest sjeldne, men også den mest alvorlige formen av hudkreft som kan føre til spredning. Kan ramme mennesker i alle aldrer, men opptrer sjeldent hos barn. Kan ha varierende utseende, men er ofte en pigmentflekk som endrer farge og form. Sprer seg raskt til resten av kroppen, så rask behandling er viktig.


Egenkontrol Av Hudforandringer


Det å oppdage hudkreft tidlig kan være livsviktig, derfor er det svært viktig at du kontrollere huden selv. I Norge har kreftforeningen lansert SAFE-regelen, som hudleger benytter. SAFE-regelen er en metode som er godt egnet for å holde føflekker under oppsyn. Jo flere kriterier som er oppfylt, desto høyere er risikoen for at det kan dreie seg om kreft, men det trenger ikke være det. Ved mistanke om en avvikende hudforandring bør du bestille time hos hudlege.


SAFE- regelen: S = Større en for, i tykkelse eller i bredden. A = Asymmetrisk form, ujevn kant mot huden. F = Flerefarget, ofte med svarte partier. E = Endret i form og farge.

«Den stygge andungen» er også et begrep som innebærer at man skal holde utkikk etter flekker som skiller seg ut fra mengden og utvikler annerledes.


Ny Metode For Å Fine Personer Med Høy Risiko


Ny forskning som er publisert i British Journal of Dermatology, hevder at personer med flere en 11 føflekker på høyre arm har en høy risiko for å utvikle hudkreft. Man har kommet frem til at antall føflekker på høyre arm er den beste indikatoren for hvor mange føflekker man har totalt. Over 100 føflekker på kroppen medfører en høyere risiko for å utvikle svulster. Den kunnskapen kan være til stor hjelp for å identifisere personer som er i risikosonen for hudkreft. Men ikke alle svulster utvikle seg fra føflekker, så det gjelder å hå oversikt over hele kroppen. Personer med lys og fregnete hud kan ofte være mer utsatt for å få hudkreft.


FAKTA

Solen er på sitt sterkeste og mest skadelige når den står høyeste på himmelen, mellom kl. 11 og 15. Da er de smart å unngå direkte sol, oppsøke skyggen og beskytte huden med klær og hatt. Ubeskyttet hud bør smøres med solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Lys hud kan bli solbrent etter bare 10 minutter i sterk sol. Halvparten av solens UV-stråling når også frem i skyggen. – Kilde: British Skin Foundation og svenske cancerfonden.

18 views0 comments

コメント


bottom of page