top of page
Search
  • Clementine Day Spa

Pleie av huden for barn og ungdommer

Updated: Apr 5, 2020

Grunnleggende hudpleie for barn er mild rengjøring og eventuelt en mykgjørende krem ved behov, samt solbeskyttelsesprodukter til barn over ett år.

Barn har som regel ikke behov for noen annen pleie eller beskyttelse av huden. Men om barnet har utslett, tørr hud, eksem eller tenåringsakne, kan ekstra pleie være nødvendig.


Utslett

Små barn får ofte utslett av ulike slag og av ulike årsaker. Så godt som alle er helt ufarlige. Iblant kan det være nødvendig med behandling, men som regel går det over av seg selv utten at man trenger oppsøke hjelp. Huden kan reagere på mye, og utslett kan oppstå som følge av for eksempel, virusinfeksjoner, mat, bakterier eller sopp. Helsestasjonen og legeen kan hjelpe deg å finne ut hva slags utslett barnet har, og gi råd om eventuell videre behandling.

Milier og Hormonutslett

Mange nyfødte får små hvite, harde nupper i ansiktet. De kalles for milier og består av en ansamling av hudens «hornstoff» (keratin). De kan dukke opp når som helst i livet, men er svært vanlig hos spedbarn. Milier kan være kosmetisk besværilig hos voksne, men gir ingen andre plager og skal ikke behandles hos barn. Milier forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder.

Kviser hos nyfødte, eller hormonutslett som det også kalles, kan opptre i barnets første levemåneder. Årsaken er trolig at hudens svette- og talgkjertler er delvis tette og enda ikke fungerer som de skal. Disse forsvinner av seg selv og skal ikke behandles.

Keritosis Pilaris

Keratosis pilaris viser seg i form av små nupper på overarmene og lårene, og hos barn iblant også på kinnene. Tilstanden skyldes at for mange hudceller samles og danner en «propp» som tetter utgangen til talgkjertelen. Hos mindre barn er det som regel ikke plagsomt, og dermed er det heller ikke nødvendig med behandling.

Tørr Hud og Eksem

Mange barn har tilbakevendende problemer med tørr og sensitive hud. De fleste barn opplever lettere plager, men hos enkelte kan tilstanden være kraftigere og mer langvarig. For å behandle og forebygge tørrhet er det viktig med regelmessig pleie med milde og fuktighetstilførende produkter.

Atopisk eksem (atopisk dermatitt) er relativt vanlig hos små barn, og kalles derfor ofte barneeksem. Det viser seg som tørr, røde og kløende utslett som først og fremst rammer albueledd eller knehasene. Eksemet kan være bedre i perioder for så å blusse opp igjen. Mange blir kvitt problemene når de blir større, men noen har dem hele livet. Gjennom rett behandling og pleie kan man lindre symptomeneog gjøre det bedre for barnet. Hvis problemene fortsetter etter en uke med smøring, eller hvis barnet er yngre enn to år, bor man konsultere lege.

Å smøre huden godt med en mykgjørende krem beregnet på sensitive hud er viktig for både å behandle og forebygge tørr hud og eksem. Kompletter gjerne behandlingen med en litt fetere krem på ekstra tørr eller utsatte områder. Regelmessig smøring styrker hudens naturlige beskyttelse og reduserer risikoen for at eksemet blusser opp

Tenåringshud

Mange foreldre og tenåringer lurer på når man bør begynne å pleie huden. Er huden problemfri er det ikke nødvendig å starte med hudpleie bare for pleiens skyld. Men hvis man bruker sminke, er det viktig å innføre en god regngjøringsrutine og bruk produkter som kan tilføre fukt og beskytte huden etter rengjøring. Er huden plaget av tørrhet, eksem eller urenhetter/akne, er det viktig å begynne å pleie for å redusere plagene og øke selvfølelsen.

Hormonforandringer i puberteten gjør at det dannes mer talg i talgkjertlene, og det er vanlig at ungdom opplever akne i større eller mindre grad. Hos de aller fleste forsvinner aknen etter puberteten, men det kan være svært plagsomt mens det pågår. Med riktig daglig hudpleie kan problemet reduseres, og i kombinasjon med behandlinger på en hudpleiesalong er det mulig å oppnå og bevare gode resultater. AHA (alfahydrooksysyrer) er en veldokumentert ingrediens i profesjonell hudpleie med en positive effekt på akne og urenheter. AHA eksfolierer huden skånsomt og løsner opp «propper» som kan tette porene of foråsake akne. Noen AHA-syrer har dessuten fettløsende egenskaper og bidra dermed til å kontrollere mengden overskuddstalg. I tillegg tilfører den nye generasjonen AHA huden fukt, noe som er viktig også for akneutsatt hud.


1,294 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page