top of page
Search
  • Clementine Day Spa

La fuktighet være en sentral del av hudpleierutinen i vinter!

Updated: Apr 5, 2020

I Norden er tørr hud en svært vanlig hudplage. Tilstanden blir ofte verre om vinteren når luften er kald og tørr både ute og inne. Også akneutsatt hud påvirkes negativt i den kalde årstiden som følge av mangelen på fuktighet.Tørr hud kan lettere reagere på ytre påkjenninger med irritasjon ettersom hudens barrierefunksjon ikke virker optimalt. Med riktig pleie er det mulig å forebygge plager på en god måte og lindre den tørre huden.


Tørr hud kan skyldes flere faktorer, både indre og ytre. Vær, kulde, tørr luft og sollys kan påvirke hudens evne til å holde på og binde fukt. For hyppig rengjøring av huden, bading/dusjing i varmt vann, renseprodukter og hudpleieprodukter kan bidra til økt tørrhet.


Dessuten kan flere medisinske behandlinger føre til tørr hud, og det samme gjelder en del sykdommer, f.eks. psoriasis, atopisk eksem og iktyose. Enkelte har en medfødt disposisjon for tørr hud. Med alderen påvirkes også hudens evne til å holde på fuktighet. Tørr hud skyldes ikke at man drikker for lite vann, og man kan ikke tilføre fukt ved å drikke mye.


Hva skjer i huden?


I hudens ytterste lag, stratum corneum, finnes naturlige fuktbindende substanser som f.eks. aminosyrer. Disse fuktbindende substansene kalles NMF (Natural Moisturizing Factor). De hjelper huden med å holde seg smidig og velfungerende. Naturlig fett i huden er med på å forhindre at fuktigheten damper vekk og huden tørker ut.


Når hudens naturlige lipider ikke er tilstrekkelig, eller når de løses opp, har ikke huden samme beskyttelse lenger, og den mister lettere fukt. Med alderen mister huden sin fuktbindende evne, samtidig som talgproduksjonen avtar, noe som fører til tørrere hud.


Hvordan pleie tørr hud?


  • Unngå det som tørker ut huden: overdreven rengjøring, uttørkende hudpleie, rensemidler, sol osv.

  • Bruk hudpleieprodukter som tilfører fuktighet og beskytter huden.

  • Benytt skånsom eksfoliering som løsner tørr hud og bidrar til at de fuktighetsgivende stoffene virker bedre.


I motsetning til hva mange tror, blir ikke huden tørrere jo mer man smører den. Man kan ikke bruke for mye fuktighetskrem. Jo mer fuktighetsmettet og smidigere huden er, desto bedre er hudens barriere og evne til å tåle ytre påvirkninger.


Ingredienser å være på jakt etter


Fruktsyrer, som AHA og PHA, er et skånsomt eksfolierende alternativ for huden. De styrker hudbarrieren og tørker ikke ut huden, slik f.eks. salisylsyre gjør. PHA er dessuten et svært viktig fuktighetsbindende middel. Et tradisjonelt råd ved tørr hud er å bruke fete kremer og oljer for å hjelpe huden med å bevare fukten. Men en fuktfattig hud får ikke mer fukt av en fet krem.


Selv om det naturligvis også er viktig å hjelpe huden med å bevare eksisterende fukt, er det aller beste å forbedre hudens evne til å binde fukt ved å tilføre fuktighetsbindende stoffer. Produkter som tilfører fukt og inneholder fuktbindende ingredienser, gjør det lettere for huden å gjenvinne en god fuktbalanse.

60 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page