top of page
Search
  • Clementine Day Spa

Alle snakker om vitamin A

Updated: Apr 5, 2020


A-vitamin er en av de mest effektive og kjent ingrediensene i hudpleie. A-vitamin har snart blitt brukt i hudlegemidler i et halvt århundre, og i hudpleie siden 70-tallet.

Stoffet finnes i mange former. I hudpleie benyttes først og fremst retinol og avledende estere. I medisinsk behandling benyttes andre former. Felles for stoffene i A-vitaminfamilien er at de har små molekyler som piffer opp huden ved å booste kollageneproduksjonen, øke cellfornyelsen og jevne ut både hud og hudtone.
A-vitamin kan ha en viss irriterende effekt ved påføring på huden, men ved å velge riktig type, konsentrasjon, sammensetning og påføringsfrekvens kan plagene unngås. Tipset er derfor å prøve seg frem og skynde seg langsomt!

Hva skjer i huden?

Mye! A-vitamin har vist seg å kunne øke tykkelsen til den øverste hudlaget (epidermis), noe som gjør at huden blir mer «robust». Samtidig øker cellfornyelsen slik at den ytterste huden består av nye, friske celler. Det har også vist seg at mengden pro-kollagen øker ved bruk av hupleie tilsatt A-vitamin, noe som igjen bidrar til fastere hud. Samtidig har man konstatert at hudens fuktighetsreserve (glykosaminoglykaner eller GAGs) stimuleres, og at nedbryting av hudens eget kollagen minimeres. Dette er med andre ord en svært multiverkende ingrediens.

A-VITAMIN LEKSIKON

Isotretinoin

Et reseptbelagt A-vitaminpreparat som anvendes i tablettform ved behandling av alvorlig akne. Har flere bivirkninger som gjør blant annet at huden blir tørr, ømfintlig, rød og irritert

Tretinoin

Et resepbelagt a-vitaminpreparat (også kalt A-vitaminsyrer) som først og fremst brukes i kremer mot akne og til en vis grad ved solskader (vanligere i utlandet). Har også bivirkninger i form av tørr, ømfintlig og irritert hud.

Retinol

Den aller vanligste og mest effektive varianten som benyttes innenfor hudpleie. Retinol omdannes til A-vitaminsyrer ved påføring på huden. Retinol er midere for huden enn ren A-vitaminsyre. Det finnes mange vitenskapelig studier som dokumenterer de positive effektene av retinol. For at huden skal venne seg til retinolproduktet anbefales det å trappe opp bruken gradvis. Det er også smart å velge såkalt innkapslet retinol. Da frigjøres stoffet saktere og irritere mindre. Retinol har vist seg å ha svart god effekt i kombinasjon med neoglukosamin.

Retinyl Palmate

En ester av retinol med mildere effect enn retinol. Tilsettes ofte i hudpleie for å skape en antioksiderende virkning. Er en vanlig form i kosttiskudd.

Retinal (Retinyladehyde)

En form som oppstår når retinol omdannes til A-vitaminsyre. Brukes stadig sjeldnere i hudpleie.

Betakaroten

Et forstadium til A-vitamin som fremfor alt finnes i grønnsaker og omdannes til blant annet retinol i kroppen. Går også under betegnelsen pro-vitamin A.


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page